Ugledan hrvatski povjesničar, novinar i publicist Branimir Špoljarić iz Zagreba primljen je u počasno članstvo Hrvatskoga stenografskog društva. Odluku o tome jednoglasno je, na prijedlog Upravnog odbora u skladu s Pravilima Društva, donijela Skupština HSD-a na svojoj 2. redovnoj sjednici održanoj 23. veljače 2012. godine.
Članska iskaznica počasnog člana uručena je g. Branimiru Špoljariću na maloj prigodnoj svečanosti nakon održane sjednice Skupštine.
BRANIMIR ŠPOLJARIĆ, rodio se u Zagrebu 17. ožujka 1937., maturirao na Klasičnoj gimnaziji, i upisao studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, počeo je već u srednjoj školi surađivati u Studentskom listu što nastavlja i za vrijeme studija. Baveći se u slobodno vrijeme planinarstvom (tijekom studija bio je predsjednik Planinarskog društva Sveučilišta Velebit) piše za časopis Naše planine (danas Hrvatski planinar) putopisnice te nakon studija ostaje u novinarstvu surađujući u časopisu Vikend, Sportske novosti, Vjesnik, VUS, kako bi se od 1963. stalno priklonio radio novinarstvu u kojem ostaje cijeli radni vijek. Radio je kao reporter, scenarist, urednik jedne emisije „Naši krajevi u riječi i glazbi“ (naprasno ukinuta 1972.), „U 8 na vikend“, „Naši korijeni“, „Ulice i trgovi“, „Pod starim i novim krovovima“, „Putujemo Hrvatskom“. U ljetnim mjesecima emisiju za strane turiste na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku s turističkim biltenom. Nakon prelaska s II. programa Hrvatskog radija na Radio postaju Sljeme od 1994. počeo je objavljivati napise o Zagrebu – „Zagreb je najljepši“, svakodnevno punih petnaest godina, sve do 2009. godine. Za vrijeme Domovinskog rata bio je ratni reporter s Pokuplja i Nuštra, a nakon Bljeska i Oluje bio je suosnivač Hrvatskog radija Okućani i Slunj čiji su program vodili novinari Radio postaje Sljeme. Za zasluge u Domovinskom ratu dobio je odličje Bljesak i Oluja, a nagradu Hrvatske radio televizije „Ivan Šibl“ primio je 1999. godine za životno djelo. I danas uz suradnju na Radio postaji Sljeme surađuje na Glasu Hrvatske objavljujući napise o Zagrebu kao i u časopisu Zagreb moj grad.

 

Učlanite se

Facebook

SFbBox by debt consolidation